Bir Böceği Öldürmeden, Evde Nasıl Fotoğraflarız?

Fotoğraf Çekerken Kullanabileceğimiz Tekniklerin Anlatıldığı Bölümdür
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Cag_a_taY


Bu Üye f/3,5 Lens Gibidir....500-1000 Arası Mesajı İle Düşman Çatlatır!
Bu Üye f/3,5 Lens Gibidir....500-1000 Arası Mesajı İle Düşman Çatlatır!
Mesajlar: 555
Kayıt: Pzr Ara 23, 2018 9:51 pm
Konum: İstanbul
Teşekkür etti: 192 kez
Teşekkür edildi: 212 kez
Cinsiyet:
İletişim:

Bir Böceği Öldürmeden, Evde Nasıl Fotoğraflarız?

#1

Mesaj gönderen Cag_a_taY » Cum Şub 22, 2019 9:32 am


Blaps Mucronata.jpg
Blaps Mucronata.jpg (46.44 KiB)

Yolda yürüyorsunuz ve çok güzel bir böcek / kelebek / arı / sinek v.s. gördünüz.

Hemen eve götürüp fotoğraflamanız gerektiğine inanıyor ancak nasıl yapacağınızı tam olarak bilemiyorsunuz.

O halde gelin size basit ekipmanlarla bu işin üstesinden nasıl geleceğinizi anlatalım…

İlk olarak iki şeyi hallettiğmizden emin olmalıyız;

1) Böceği koyabileceğimiz hava delikli bir kap
2) Böceği gördüğü zaman bayılmayacak sevenleriniz :,)

Böceğimizi gördüğümüz yerden, incitmeden bir kabın için alıyoruz. Pet şişe tarzında, dik duvarları olan, ancak yeterince geniş bir şişe gayet uygun olacaktır.

Şişenin kapağını kapatıp, kapağa bir iki küçük delik açıyoruz ki böceğin oksijeni daimi olabilsin.

Şimdi, tercihen aile bireylerinizin onayını alarak, alamıyorsanız da gizli ve temkinli bir şekilde şişeyi, içeriği ile birlikte buzdolabının derinliklerine koyuyoruz.

Sadistçe gelebilir ama gayet insancıl bir davranış olan bu yol, birkaç saat boyunca buzdolabındaki şişede kalacak olan böceğin, doğası gereği vücut ısısını düşürmesine ve belki de kış uykusuna dalmasına sebep olacaktır.

Böceği buzdolabından çıkartmaya yakın, fotoğrafı çekeceğiniz alanı hazırlamaya başlamanız iyi olacaktır.

Böceği kontrast bir zemin üzerine koyup fotoğrafını çekebileceğiniz gibi, bir bitki ayarlayıp onun dalı veya yaprağını da kullanarak da fotoğrafını çekmeniz mümkün olacaktır. Kompozisyonunuza etki edecek yardımcı malzemeler ve çekim alanınızı kurduktan sonra, fotoğraf makinenizi de tercihen tripod vasıtası ile sabitleyerek çekime hazır hale getirmek yararınıza olacaktır.

Bu hazırlıkların, doğal ama sert olmayan ışığın geldiği büyük pencerelere yakın yapılması fotoğrafların daha güzel çıkmasına yardımcı olacaktır. Eğer bu işlemi sabah değil de öğlen yapıyorsanız, pencerenin tülünü çekerek gelen ışığı difüze ederek yumuşatabilirsiniz.

Zevkinize uygun mizanseni yarattıktan sonra sıra buzdolabındaki şişeyi çıkartmaya gelir. Şişeyi elinize aldığınızda ilk yapmanız gereken ilk iş, bu işlemi yaptığınızı şimdi farkedip de baygınlık geçiren aile bireylerinizi ayıltmaktır. :p

Ayıltma işlemi bittikten sonra böceğimiz, oda ısısı ile kendine gelmeden hemen çekim alanımızdaki yerini almalıdır.

Çok hafif kımıldamaları olabilir ancak bu sizi korkutmasın. 3-5 dakika süreniz olduğunu aklınızdan çıkartmadan çekimlere başlayabilirsiniz.

Daha net ve daha etkileyici bir makro fotoğrafı için makro lensine ihtiyaç duyacağınız bir gerçek ancak elinizde böyle bir lens yok ise normal lensiniz ile de harikalar yaratabileceğinizi unutmamalısınız.

Makro lensiniz olmadığını düşünelim ve neler yapabileceğimize bakalım;

Makinenizin üzerindeki lensin 18-55 olduğunu düşünelim ve lensimizi 55mm’ e alalım. 28-70 gibi aralığı olan lense sahip kişiler de 70mm’ e alabilirler. Kısacası lens aralığınızın en büyük değerine getirin lensinizi.

ISO’ nun tercihen 100-200 civarında olduğuna emin olun. Eğer böceğimiz çok hareketli değilse yavaş perde hızları kullanmak mümkün olabilir ama yavaş yavaş hareketlenen bir böcek ile karşı karşıyaysak o zaman hızlı perde süreleri kullanmalı ve doğru orantılı olarak ISO’ yu yükseltmeliyiz.

Netleme noktasının böceğin gözünde olduğuna emin olduktan sonra, en yüksek mm’ deyken artık netleme yapılamayana kadar böceğe yaklaşın. Daha da fazla netleyemediğiniz yani yaklaşamadığınız nokta lensinizin o mm’ deki en yakın netleme mesafesidir.

Güzel.

Şimdi burada makinenizi sabitleyin. Tripodunuz yoksa altına kitap v.s. koyarak istediğiniz yüksekliğe getirin ve bir daha pozisyonunu değiştirmeyin.

55mm’ de ilk fotoğrafınızı çekin. Unutmayın, göze netlemiştik.

Şimdi makinenizi fazla oynatmadan “zoom out” yapın yani lensi 55mm’ den 45mm’ e getirin. Bir tane daha fotoğraf çekin. Sonra 45mm’den 40mm’ e gelin ve bir daha çekin..

Böcek sabit, siz de sabit olduğunuz için, git gide netlik alanını genişleterek çektiğiniz fotoğraflar sahip olacaksınız…devam edin…Bunu lensinizin en geniş açısına gelene kadar ufak ufak aralıklar kullanarak yapın.

ÖNEMLİ NOT olarak şunu bilmenizde fayda var; makinenizi manuel moda alın. Manuel moda aldığınız zaman, çekimleriniz arasındaki ışık değişiklikleri pozunuzu etkilemez.

Manuel modu kullanmanız için Diyaframı / Enstantaneyi ve ISO’ yu bilmeniz gerektiğinin farkındayız ama şanslısınız çünkü Diyaframı BURADAN, ISO’ yu BURADAN, Enstantane'yi de, Diyafram, Enstantane ve ISO'nun tek bir noktada olduğu ŞU KONUYU okuyarak öğrenebilirsiniz.

Konumuza döncek olursak, 55mm’ den 18mm’ e kadar belkide 25 adet fotoğraf çektiniz….Belki daha az belki çok daha fazla…

Bu fotoğraflar böceğin sadece gözünün çok net olduğu kareden başlayıp (55mm) tümünün net olduğu kareye kadar (18mm ) değişiklik gösteriyor.

Şimdi yapmamız gereken bu fotoğrafları photoshop yardımı ile birleştirmek.

İlk önce çektiğimiz fotoğrafları bilgisayarımızda kolay bulabileceğimiz bir kalsörün içine kaydediyoruz. Klasörün ismini “BÖCEK” koymak kolaylık olacaktır.

Daha sonra photoshopu açıp, FILE menüsünden SCRIPTS’ i seçiyoruz oradan da LOAD FILES INTO STACK seçeneğini işaretliyoruz.

Buraya bastığımızda önümüze bir ekran gelecek. Burada FILES yada FOLDER seçeneğini seçmemiz gerekiyor. Zaten fotoğraflarımızı bir klasöre koymuştuk ve o klasörde böcek fotoğraflarından başka fotoğraf yok. O zaman buradan FOLDER’ ı seçiyoruz.

Hemen sağdaki BROWSE düğmesine basıp fotoğraflarımızın içinde bulunduğu BÖCEK klasörünü seçiyoruz ve OK’ e basıyoruz.

Bu işlem, kalsör içindeki tüm fotoğrafların layerlar halinde photoshop’ a yüklenmesini sağlıyor. Bilgisayarınızın hızına göre bu işlem birkaç dakika sürebiliyor.

Daha sonradan CTRL yardımı ile layerların hepsini seçiyoruz ve EDIT menüsünden ALIGN LAYERS’ ı seçiyoruz. Bu seçenek tüm LAYER’ ları birbirlerine uygun biçimde birleştiriyor.

Bu işlemden sonra da EDIT Menüsünde BLEND LAYERS’ ı seçiyoruz ve laptopu unutuyoruz. Unutuyoruz yazmamın nedeni, bu işlemin de baya bir uzun sürmesi ve bu sırada photoshop’ un tüm LAYER’ ları birbirine eklemesi..

Bütün işlemler tamamlandığında, ortaya çıkan fotoğraf normalde çekemeyeceğiniz kadar net bir böcek oluyor. Dosyanızın boyutunun ise 200-300mb civarında olması olası.

Birleştirme yüzünden ortaya çıkan fotoğraftın kenarlarında bozukluklar olabiliyor…Bunun üstesinden de CROP sayesinde geliyoruz.

Böceğin etrafında dikkat dağıtacak fazla birşey bırakmadan crop yapmak size aşağıdaki gibi bir fotoğraf elde etmenizi sağlıyor.


Sonra napıyorsunuz?

Kafayı kaldırıyorsunuz ve bir bakıyorsunuz ki böcek yok!!!…Bunu duyan aile fertleriniz tekrar bayılıyor…! :,) :p :D


Demek ki, fotoğrafları çekme ile photoshopa geçirme arasındaki o kısa süre zarfında, böceği tercihen bulduğumuz alana yakın salmamız gerektiğini unutmuyoruz.

Şimdi gidin ve kendinize güzel böcekler bulun…çektiklerinizi de buradan paylaşmayı ihmal etmeyin..

Bu arada, bu teknikle çektiğim yukarıdaki böcek Karafatmagillerden Blaps mucronata’ dır.


Başarı osuruk gibidir, sizin dışınızda herkesi rahatsız eder..

_sony A7IV Body
_sigma 85mm f/1.4 DG DN Lens
_sigma 35mm F/1.4 DG Lens
_sigma 24-70mm F/2.8 DG DN Lens
_godox V1 FLAŞ
_dji RSC 2 Gimbal
_vanguard TRIPOD

Cevapla

“TEKNİK BİLGİLER” sayfasına dön