Fotoğraf hobisiyle ilgilenen herkes lenslerde ya filtreleri kullanmıştır ya da kullanıldığını görmüştür. Fotoğrafçıların, lenslerinde filtreleri kullanma nedenleri saymakla bitmez aslında. Ancak filtrelerin genel kullanım nedeni olarak ışık koşullarının zorlu ve elverişsiz olduğu durumlar olduğunu söyleyebiliriz.
Konunun daha anlaşılabilir olması için şu soruyu soralım kendimize:
- Neden güneş gözlüklerini kullanırız?
+ Yoğun ışık altında rahatlıkla görmemize yardımcı olurlar. Gözlerimizi rüzgardan, tozdan ve zararlı UV ışınlarından korurlar.
Filtreler de gözlükler ile benzer amaçlara hizmet ederler.
- Lenslerimizi olası hasarlardan korurlar.
- Yüzeylerdeki yansımayı ve parlamayı azaltabilirler.
- Tamamen ya da kısmen lensimize gelen ışınların şiddetini azaltırlar ve de renk skalasını artırırlar.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise sadece hangi filtreleri kullanacağımız değil, hangi durumlarda onları nasıl kullanacağımızı bilmemiz gerektiğidir. Piyasada çok ucuz fiyatlı filtrelerden birkaç yüz dolarlık (birkaç bin liralık) filtrelere kadar birçok farklı türde filtre bulunuyor. Bu yüzden de hangi filtrenin bizim için doğru filtre olduğuna karar vermek de bir uğraş gerektirmektedir.
Haydi! Günümüzde satılan filtre türlerine bir göz atalım.
Şimdi de filtreleri şekilsel (tip) olarak gruplayalım.
- Dairesel (Circular) Filtreler: En yaygın kullanılan filtre şeklidir. Lense ön kısmından vidalama şeklinde monte edilerek kullanılır. UV, Polarize, ND ve close-up filtreler buna birer örnektir. Lenslerin çap boyutlarına bakılarak alınmasında fayda vardır çünkü lens çapı ile filtre çapı aynıdır.
- Kare Filtreler: Manzara ve diğer fotoğraf çekimlerinde popüler olarak kullanılmaktadır. Genelde 100x100mm boyutları kullanan filtre tutucunun lense takılması ile bir ve birden çok filtrenin kullanılmasına olanak sağlanır.
- Dikdörtgensel Filtreler: Son zamanlarda manzara fotoğrafçılığında çokça kullanılan filtre şeklidir. Lense takılma işlemi kare filtrelerdeki gibidir. Kare filtrelerin aksine daha rahat aşağı ve yukarı hareket ettirilir. En çok kullanılan boyutu 100x150mm olanıdır.
- Drop-in Filtreler: Bu filtreler, genelde lens çapları büyük olan telefoto lenslerde fotoğraf makinesi ile lens arasına takılarak kullanılmaktadır.

Sürç-i lisan ettiysem affola emo24