Dijital Fotoğraf Makinelerinde Sensör Boyutu

Fotoğrafçılık İle İlgili Genel Bilgilerin Olduğu Bölümdür
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Kesim Reyiz


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 192
Kayıt: Pzr Ara 30, 2018 1:25 pm
Teşekkür etti: 6 kez
Teşekkür edildi: 41 kez
Cinsiyet:

Dijital Fotoğraf Makinelerinde Sensör Boyutu

#1

Mesaj gönderen Kesim Reyiz » Cum Şub 22, 2019 7:36 am


İlk çıkan djital makinelerde CCD sensör kullanılırdı günümüzde ise, yaygın olarak CMOS sensör kullanılmaktadır.
Cmos: Complementary Metal Oxide Semiconductor ( Bütünleyici Metal Oksit Yarı İletken)
Bunlar ihtiyaca göre değişik boyutlarda olabilmektedir.
Araştırdığımızda boyutla alakalı olarak; orta format, tam kare, crop,3/4, 1 inch , mercimek sensör (cep telefonu ve ucuz cep makinlerindeki) gibi değişik ifadeler ile karşılaşırız.

Boyutları ise şu şekildedir:
sensor-boyutları.jpg
sensor-boyutları.jpg (43.41 KiB)

Sensörün boyutunun öncelikli etkisi önüne konacak lenste görülür, buna çarpan faktörü denir ki , bu başka bir yazının konusudur.

Sensörün yüzey alanının o sensöre ait piksel sayısına oranı bize bir pikselin fiziksel olarak büyüklüğünü verir.
Örnek vermek gerekirse yaklaşık 5x4 mm ebatlarındaki 10 mp lik bir kompakt makinenin her bir pikselin büyüklüğü yaklaşık 2 µm² iken sensör ebatı 36x24 mm olan 10mp lik tam kare bir sensörün piksel boyutu 86,4 µm² dir. Piksel boyu açısından yaklaşık olarak 42 kat kadar bir büyüklük farkı vardır. Yani büyük sensördeki pikseller aynı çözünürlükte daha küçük sensöre göre daha büyük boyutlara sahiptir.

Peki büyük piksel ne işimize yarayacak?

Pikseller ışığı fotodiyot adı verilen birimlerle algılarlar. Eğer pikseller büyük ise fotodiyot üzerine daha fazla ışık düşecek, bu da, renk derinliğinin artmasına, yüksek ISO değerlerindeki grenleri azaltıp, dinamik aralığı arttıracaktır.
Küçük pikselde ise pikselin kaydedeceği ışık bilgisi pikselin kendisinden çok daha büyük olduğundan yan yana birçok piksel aynı ışık bilgisini kaydedecektir. Bu durum etkin piksel sayısının aslında daha az olduğu anlamına gelmektedir ve görüntü kalitesini düşürdüğü için küçük sensörlü ama yüksek megapikselli makinelerin neden daha az kaliteli fotoğraflar ürettiğini de izah etmektedir. Gerçek yüksek çözünürlük için sensörün de o oranla büyük olması şarttır.

Sensörler yonga parçacıklarından imal edilirler. Büyük sensör için kusursuz büyük yonga parçası üretmek daha zor olduğundan sensörler büyüdükçe maliyetleri de artar. büyük sensörlü makineler bu sebeple daha büyük daha ağır ve daha pahalıdırlar.

Faydalarına gelecek olursak, yukarıda bahsi geçen büyük sensörlerin daha kaliteli ve detaylı sonuç vermeleri dışında düşük ışıkta daha iyi performans vermeleri beklenir.
Sensör büyüklüğü diğer bir etkisi de daha yüksek dinamik aralık sağlamalarıdır. Bu ifade fotoğraftaki patlamamış en parlak alan ile detayları seçilebilen en koyu alan arasındaki kontrast farkını ifade eder. Bu değer ne kadar fazla olursa fotoğraflardaki karanlık noktaların seçilebilirliği artarken aydınlık kısımlar da patlama dediğimiz aşırı parlaklığa yaklaşmamış olur. Bunun faydası gün ışığında çok sert ışık ve gölgelerin olduğu yerlerde yapılan çekimlerin daha göze hoş gelmesi karanlık bölgelerin görülebilen seviyede tutulabilirken, aydınlık bölgelerin göze çirkin görünen ışık patlamalarına maruz kalmamasıdır.

Buradan büyük sensörlü makineler tartışmasız iyidir gibi bir mana çıkmasın, gelişen teknoloji ile sensör başarısı gittikçe arttığından küçük sensörlü makineler de büyüklerinin arkasından olaya yetişmeye başlamışlarıdır.

Büyük sensörün daha büyük ve ağır gövde ve lensler ile buna bağlı olarak daha kalın cüzdan ihtiyacı doğuracağını da hatırdan çıkartmamak lazımdır.

Bu yazının amacı makine alma aşamasında iken sensör boyutunun sizin yapmayı düşündüğünüz şeyle ne kadar ilgilidir, sensör boyutu sizin değerlendirme kriterlerinizden biri olmalı mıdır onu anlamaktı.
En son Kesim Reyiz tarafından Cum Şub 22, 2019 1:25 pm tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti Kesim Reyiz mesajı için:
AliZafer (Cum Şub 22, 2019 8:02 am) • Cag_a_taY (Cum Şub 22, 2019 8:47 am) • Cankat (Pzr Şub 24, 2019 8:38 pm)
Değerlendirme: 37.5%



Kullanıcı avatarı
AliZafer


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 242
Kayıt: Sal Ara 25, 2018 7:49 pm
Konum: Giresun <--> Muğla
Teşekkür etti: 277 kez
Teşekkür edildi: 168 kez
Cinsiyet:
İletişim:

#2

Mesaj gönderen AliZafer » Cum Şub 22, 2019 8:06 am


@Kesim Reyiz Eline sağlık Kesim ağbi, açıklayıcı ve güzel bir yazı olmuş.
Makineler:
_nikon Z 6II
_nikon D750

Lensler:
_nikon 16-35mm F/4G
_nikon 35mm F/1.8G
_nikon 50mm F/1.4G
_nikon 85mm F/2
_sigma 105mm F/2.8
_tamron 100-400mm F/4.5-6.3

AliZafer - Flickr

Cevapla

“GENEL BİLGİLER” sayfasına dön