
Pentax Lens Sistemi Hakkında Kısa bilgiler.
Bu başlıkta Pentax lenslerle ilgili fazla detaya girmeden genel bilgiler vermek istiyorum. Eksik gördüklerinizi veya merak ettiklerini yazarsanız elimden geldiği kadar tamamlamaya çalışırım. Sitede benden çok daha bilgili büyüklerimiz var, onların katkısı ile de daha güzel başlık olacaktır.
Pentax değiştirilebilir lensli makine üreten hala faaliyetine devam en eski firmadır. Canon’dan Nikon’dan çok daha önce SLR makine üretmeye başlamıştır. Bulunabilirlik özellikle ülkemizde kısıtlı olsa da lens yelpazesi de oldukça geniştir. Şu an piyasayı domine eden firmalardan bile fazla diyebiliriz.
İlk olarak Pentaxda lens bağlantısına göre bakarsak 4 grupta toplayabiliriz. Bu gruplandırma tamamen kişisel yorumumdur Pentax'ın kendisi ve ya başka bir yerde böyle birşey yoktur. Her grup içindekileri ayrı ayrı da sınıflandırabilir bence böyle daha anlaşılır oldu


1- Grup M42 – M37 – Auto 110 bağlantı sistemine sahip lensler.
M37 – Pentax’ın 1952 yılında ürettiği ilk SLR makinedeki bağlantı sistemi. Başka markalar kullandı mı bilmiyorum. Bu sistemde 7-8* adet lensi vardır. Lenslerin üzerinde Pentax yazmaz. Asahi-Kogaku Tele-fotoğraf Takumar yazar. 1952 den 1957 ye kadar üretilmiş lenslerdir.
Takumar 83mm F1.9
Takumar 100mm F3.5
İlk lensler bile ne kadar yakışıklıymış :)
Bu sınıftaki sensler için aşağıdaki linklere bakılabilir.
Pentaxforums lens-db.com
M42 – Pentax’ın 1957 den sonra kullandığı lens sistemidir. İlk olarak Practika tarafından kullanılmış olsa da Dünyaya yaygınlaşmasını sağlayan Pentax olduğu için Pentax vidalı lens sistemi olarak da bilinir.

SMC Takumar 15mm F3.5
Ultra-Achromatic-Takumar 85mm F4.5
Takumar 100mm F2 (2. elde 7.000$ den fazlaya satılmaktadır)
Bu sınıftaki sensler için aşağıdaki linklere bakılabilir.
Pentaxforums
lens-db.com
Auto 110 – Bunu bende bu konuyu hazırlarken öğrendim :) Kodak’ın 16mm filmleri için üretilmiş makinelerde kullanmak için bu lensleri üretmiş. Bu küçük filmler genelde kompak makinelerde kullanılmış başka marka var mı böyle bir lens üreten bilmiyorum. Bu sistemde Pentax’a ait 7* lens vardır.
Lensler için aşağıdaki linke bakılabilir.
Pentaxforums
2. Grup Pentax 645 ve 67 (6/7 – 6X7)bağlantı sistemine sahip orta format lensler.
67 (6/7 – 6X7) - Pentax 1969 yılında ilk orta format makinesini üretti. Bu bağlantıya sahip son lens 2001 yılında çıkarılmıştır. Orta format lensler genel olarak açık diyaframlı olmamakla bilinir. Bu sistemde de bu kurala uymakla birlikte 800mm F:4 gibi ilginç lensler bulunmaktadır. 67 bağlantı sistemine sahip 50* nin üzerinde Pentax yapımı lens bulunmaktadır.
Bu sınıftaki sensler için aşağıdaki linklere bakılabilir.
Pentaxforums
lens-db.com
SMC Pentax 67 100mm F4 Macro
SMC Pentax 67 75mm F2.8 AL
SMC Pentax-M* 67 800mm F6.7 ED [IF]
Takumar 6x7 800mm F4
Pentax 645 – Bu bağlantı sistemine sahip lensler ilk olarak 1984 yılında 67 sisteminden daha küçük filmleri kullanan Pentax 645 ile birlikte ortaya çıkıyor. 2010 yılında Pentax’ın ilk dijital orta format 645D yi duyurması ile dijital sistemde de kullanılmaya devam ediyor. Maalesef 67 grubundaki lensler direk bu sistemde kullanılamıyor küçük de olsa bir adaptör kullanmak gerekiyor.
Adaptör
Bu sistemde 33* lens vardır. Bu sınıftaki Lenler için için aşağıdaki linklere bakılabilir.
Pentaxforums
lens-db.com
SMC Pentax-D FA 645 25mm F4 AL [IF] SDM AW
HD Pentax-D FA 645 90mm ED AW SR (en çok merak ettiğim lenslerden biri)
SMC Pentax-A* 645 600mm F5.6 ED [IF]
3. Grup Pentax K bağlantı sistemine sahip lensler. Pentax denince akla gelen gruptur. İlk olarak 1975 te kullanılmaya başlanmıştır. Bu grupta oldukça fazla lens vardır. Benim sayabildiğim sadece 50mm/55mm 44* ayrı lens vardır. Gerisini siz düşünün :) Başta bağlantı yapısı (M-A-F-FA....), üretim şekli(Star-Limited.....) olmak üzere kendi içerisinde çok farklı gruplara ayrılmaktadır. Bizi en çok ilgilendiren bu lens grubu ile ilgili ayrı bir başlıkta geniş bilgi vermeyi düşünüyorum.
Bu sınıftaki sensler için aşağıdaki linklere bakılabilir.
lens-db.com
Pentaxforums
SMC Pentax-FA 31mm F1.8 AL Limited
SMC Pentax-DA 40mm F2.8 XS Biri küçük lens mi dedi


4. Grup Pentax Q bağlantı sistemine sahip lensler. Bu lens sistemini kim düşündü, neden düşündü ve bu düşüncenin hayata geçmesine nasıl izin verildi açıkçası aklım almıyor. Bu sistemdeki lensler Pentax Q serisi makineler için üretildi. Bu serinin ilk gövdeleri ½,3” (5,6 çarpan) sonraki seriler 1/1,7”(4,6 çarpan) olarak üretildi. Bu serinin üretilme amacı ya biz en küçük DSLR makineleri üretiyoruz demek veya ilerde sensör teknolojisinin aşırı gelişip ½,3” sensör ile 2010 yıllarının APSC kalitesini yakalayacaklarını hesap edip şimdiden yatırım yapmak olarak olduğunu düşünüyorum. Bu kadar ilerisini düşünmüşler ama cep telefonu kameralarınında gelişeceğini üstelik telefonlara aynı anda 3-4 farklı odağa sahip lens konulabileceğini düşünmemişler :) Neyse konuya dönecek olursak bu sistemde 8 lens var. Bu sınıftaki sensler için aşağıdaki linklere bakılabilir.
Pentaxforums
SMC Pentax-Q 08 Wide Zoom 3.8-5.9mm F3.7-4
Q Sistem :))
Şimdilik bu kadar eksik veya yanlış gördüğünüz yerler varsa lütfen konuya yazın tamamlamaya çalışalım. İngilizcem çok sınırlı kaynaklar hep yabancı dilde olduğu için hata yapmış olabilirim, varsa hatam şimdiden kusuruma bakmayın diyorum. Aklımda Pentax'ın doğuşundan günümüze kadar olan süreci anlatan başka bir başlıkta olduğu için gövde kısımlarına girmedim. Yine K lens sistemi farklı koleksiyonları, netleme şekilleri, yapıları var. Bizi en çok ilgilendiren sistem olduğu için K bağlantı sistemine de bir başlıkta açmayı düşünüyorum.
Umarım Olympus, Fujifilm başta olmak üzere benzer konular görürüz.
Yukarıda verdiğim linkler haricinde faydalandığım kaynaklar.
Wikipedia
Sağlıkla kalın, evde kalın

* Eski lenslerle ilgilenenler bilir. Aynı marka, aynı yapı ve ayı diyafram açıklığına sahip lensler üretim serilerine göre farklı lens kabul edilirdi. Bu lenslerin her şeyi aynı görünse de bokehleri, kontrastları keskinliklerinde farklılıklar olurdu. Rus meşhur Helioslarda serileri de isimde yazardı. Helios 44m 58mm F:2 lens, Helios 44m, Helios 44m-2, Helios 44m-3.....7 şeklinde çıkmıştır.