İkinci El Ekipman (DSLR ve Lens) Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Fotoğrafçılığın Temellerini Öğrenebileceğiniz Bölümdür
Cevapla
Kullanıcı avatarı
koreli


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 191
Kayıt: Pzt Ara 24, 2018 6:16 pm
Teşekkür etti: 154 kez
Teşekkür edildi: 82 kez
Cinsiyet:

İkinci El Ekipman (DSLR ve Lens) Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

#1

Mesaj gönderen koreli » Sal Şub 26, 2019 6:23 pm


İkinci El Ekipman Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Merhaba değerli arkadaşlar. Yazımda sizlere ikinci el ekipman (DSLR ve Lens) alırken dikkat edilmesi gerekenleri dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Malumunuz fotoğraf hobisi pahalı bir hobi olduğu için her zaman her ekipmanın sıfırını almak pek mümkün olmuyor. Peki size bir soru o zaman. “Fotoğraf çekmeye yeni başlayacağım, illa sıfır ekipman mı almalıyım?” Bence bu sorunun cevabı eğer ki çok takıntılı bir insan değilseniz ve paranız çok değilse “sıfır ekipman almanıza gerek yok” olmalıdır. Çünkü sıfır ekipman her şeyden önce pahalı olacaktır ve elden çıkarmak istediğimizde bize çok zarar ettirecektir. Ayrıca fotoğraf çekmeye başlarken bu işlemi sevip sevmeyeceğimizi bilmediğimiz için, karar verme aşamasında bize daha az maddi kayıp yaşatacağını düşündüğüm ikinci el ekipman almak daha mantıklıdır. Eğer elinizdeki makineye alışamaz yada fotoğraf çekmenin vakit ayırma, emek verme, çaba sarf etme gibi kısımlarını başaramayacağınızı anlarsanız, almış olduğunuz ekipmanı elden çıkarmanız gerekirse kaybınız ikinci el alınmış ekipmanda daha az olacaktır. Örnek vermek gerekirse sıfırını 5000 TL’ye aldığımız bir lensi satmak istediğimizde 3000-3500 TL bandına belki zor satabiliriz. Oysa ki eğer o lensi ikinci el almış olsaydık zaten 3000-3500 TL civarına almış olacaktık. Sıfır alıp satmaya kalktığımızda zararımız 1500-2000 TL civarında olacakken, ikinci el alıp satmak istediğimizde aşağı yukarı aldığımız fiyata satabileceğimiz için zararımız minimum olacaktır. Yukarıda verdiğim örnekten yola çıkarak hem kendime ekipman alırken, hem de arkadaşlarıma ekipman tavsiyesinde bulunurken “temiz ikinci el ekipman alınmalı” diye tavsiyede bulunurum.

Peki temiz ikinci el ekipmanı nasıl alacağız? Her şeyden önce eğer mümkünse alacağınız ekipmanı mutlaka elden görmeye çalışın. Daha sonra aşağıda sırasıyla yazacağım adımlara dikkat ederseniz; ikinci el ekipman satın alma işlemini kolayca ve sorunsuzca halletmiş olursunuz. Tabii bu alacağınız ekipman belli bir süre sonra arıza yapmayacak yada sorun çıkarmayacak demek değildir, bugün aldığınız sıfır ekipmanlar bile çok az bir süre içinde arıza verebiliyor. Fakat anlattığım adımları takip ederseniz satın alacağınız ekipmanda sorun yaşama ihtimalinizi azaltmış olursunuz.

Giriş cümlelerimi tamamladıktan sonra, konuyu iki ana başlık altında sizlere anlatacağım. İlk olarak ikinci el gövde (body) ve ikinci el lens alırken dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda sıralayacağım. İlerleyen günlerde flaş,tripod vb. gibi yardımcı ekipmanlar ile ilgili yazımı da eklemeyi düşünüyorum.

A) İkinci el Gövde (body) alırken dikkat edilmesi gereken hususlar:

1) Kozmetik
Bazı insanlar kozmetik duruma çok önem vermez fakat bence makinesi kozmetik olarak temiz olan ve onu temiz kullanan bir kullanıcı, makinesine iyi bakmıştır ve kullanırken makineyi dikkatli kullanmıştır. Şahsen ekipman alırken kozmetik olarak çok aşırı yıpranmış ekipmanları satın almaktan uzak duruyorum. Tabii ki makinemizi aktif kullanırken üzerinde kılcal çizikler oluşabilir, tripod bağlantı noktasında çizikler oluşabilir. Elimizde taşırken, çantaya koyup çıkartırken ufak tefek kılcal çizikler oluşabilir. Bunlar gayet normal ve doğal deformasyonlardır. Fakat yazıları silinmeye yüz tutmuş, lastiklerinin tümü kalkmış, özellikle köşe bölgelerinde derin çizikler ve ezikler bulunan gövdeler muhtemelen çok hor kullanılmış ve kullanım esnasında pek dikkatli kullanılmamıştır. Tabii ki durumu kozmetik olarak çok kötü olan makinelerde işlevsel olarak sorunlar gözükmeyebilir fakat ilerleyen günlerde sorun çıkartması muhtemeldir. Bu tarz gövdelerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Kozmetik demişken sadece görünen kısımları gözle kontrol etmek yetmeyebilir. Gövde - body üzerinde bulunan tüm tuşlar kontrol edilmeli, makine kullanılarak tüm tuşların fonksiyonel olarak çalışıp çalışmadığı gözlemlenmelidir. Eğer tuşlarda herhangi bir fonksiyonel bozukluk varsa o makineden uzak durulmalıdır.

2) Sensör
Makinelerin sensörü bizim için önemlidir. Çünkü sensörde oluşmuş olan herhangi bir çizik, ölü piksel, vb. gibi hatalar sonraları bizi fotoğraftan ve makinemizden soğutabilir. Peki sensörü nasıl kontrol edeceğiz? Öncelikle makinemizin bayonet kısmından içeri doğru baktığımızda görülen ayna mekanizması üzerinde çizik vb. gibi deformasyon var mı görsel olarak kontrol etmeliyiz. Daha sonra makineye lens ve hafıza kartı takarak deneme çekimleri yapıp, çektiğimiz kareleri yanımızda götüreceğimiz bilgisayarda incelemeliyiz. Çektiğimiz fotoğraf karesinde toz lekeleri, çizik benzeri izler, ölü piksel var mı çektiğimiz karede bunları gözlemleyebiliriz. Sensörde görülebilecek toz lekeleri için; makineyle bir beyaz zeminde diyafram değeri 16-22 arasında bir fotoğraf çekmeliyiz. (beyaz fotoğraf) Eğer fotoğrafta noktalar halinde kirlilik vb. gibi görüntüler görünüyorsa sensörde toz olabilir. Ancak sensörde bulunan toz, çeşitli temizleme yöntemleriyle temizlenebildiği için diğer kontrollerimize devam edebiliriz. Eğer derin çizikler, fotoğrafta sebebini anlayamadığımız izler varsa makineden uzak durmanızı tavsiye ederim. Sensörde ölü piksel olup olmadığını anlamak için, lensin kapağını kapatıp fotoğraf çekmeliyiz. (Siyah fotoğraf) Eğer fotoğrafta beyaz noktalar varsa ölü piksel anlamına gelebilir.

Bu işlemleri yanımızda götürdüğümüz bilgisayarımız ile kontrol edebiliriz. Ölü piksel sorunu da photoshop vb. gibi programlarla giderilebilir ancak ilerleyen günlerde bizi yada makineyi satmak istersek alacak kişiyi makineden soğutabilir. Eğer gövde satın alacaksak yanımızda yukarda aktardığım kontrolleri sağlayabilmek için bir laptop götürmek çok iyi olacaktır. Ancak yoksa da fotoğraf makinesinin ekranından fotoğrafı büyütüp hata var mı diye kontrol edebilirsiniz.

3) Çekim Sayısı (Shutter Sayısı)
Alacağımız makinenin çekim sayısı aslına bakarsanız kaçınılmaz önemlilikte bir sayı değildir. Fakat makine üreticilerinin ortalama bir ömür biçmesinden dolayı kullanıcılar bu sayıya dikkat etmektedirler. Fakat unutulmaması gereken konu, makineler mekanik ve elektronik bileşenler oldukları için çok çekim yapmadan da makinelerin çekim (shutter) mekanizması bozulabilir. Dolayısıyla eğer kozmetik olarak temiz ve sensör olarak iyi durumda olan bir makine shutter sayısı fazlaysa bile alınabilir diye düşünüyorum. İnternette shuttercount diye aratırsanız online olarak bu sayıya ulaşabileceğiniz programlar mevcuttur. Ben yine de almadan önce shutter kontrolü yapmayı ve eğer gövde satacaksam, çekim sayısını doğru söylemeyi tercih ediyorum. Çünkü 50.000 kare fotoğraf çektiğim bir makineyi 3000 kare fotoğraf çekildi diye lanse edersem bu beni yalancı durumuna düşürür.

4) Makinenin Bağlantı Noktaları ve Batarya
Alacağımız makinede batarya ve şarj aleti orijinal mi değil mi diye kontrol etmeliyiz. Eğer piller ve şarj aleti orijinal değilse bu bize bu ekipmanların yıprandığı için yenilendiği yada sahibi kaybettiği için yenisini aldığı bilgisini verebilir. Tabii ki 10 yaşında bir makine alacaksak orijinal batarya aramak abes gibi gözükebilir fakat satıcıdan mutlaka sağlıklı bilgi alınması gerekir. Ayrıca makine üzerinde bulunan hafıza kartı yuvası/yuvaları, usb ve mikrofon girişi gibi girişler mutlaka kontrol edilmelidir. İlk satın almada bu kontrolleri sağlamaz iseniz, ilerde bir gün ihtiyaç duyduğunuz anda zor durumda kalabilirsiniz. Ayrıca makinenizde wi-fi ve bluetooth gibi bağlantı seçenekleri varsa bu bağlantıların sağlıklı çalışıp çalışmadığını da test etmelisiniz. Ayrıca gövdede bayonet kısmını da mutlaka incelemelisiniz. Bayonet kısmı yamuk, göçük, vuruk, tozlu yada olması gerekenden farklı bir görüntü sergiliyorsa o makineden de uzak durmalısınız.

Yukarda bahsettiğim noktalara dikkat edecek olursak edinecek olduğumuz ekipmanı sağlıklı bir şekilde edinmiş oluruz ve ekipmanımızı gönül rahatlığıyla kullanabiliriz.

B) İkinci el Lens alırken dikkat edilmesi gereken hususlar:

1) Kozmetik
Lensin gövde yapısı üzerinde vuruk,kırık,ezik,çizik,yazılarda silinme vb. gibi sorunlar gözükmediğinden emin olun. Eğer lensin sahibi filtre yada parasoley kullanmamış ise lenslerin önünde ve arka elementinde toz ve çizikler oluşabiliyor. Eğer bu çizik ve tozlar çok büyük değilse görüntüye pek bir etkisi olmaz ve görüntüye etki edecek küçük hatalar, yazılımlar sayesinde düzeltilebilir. Fakat yeni aldığınız bir ekipmanda toz ve çizikler olması sizi üzebilir, dolayısıyla bu duruma dikkat ederek satın almanızda fayda var. Ayrıca lensin üzerinde bulunan fonksiyonel tuşların kozmetiği ve çalışıp çalışmadığı da kontrol edilmelidir. Lensin gövde ile bağlantısını sağlayan bayonet kısmını de dikkatlice incelemenizi tavsiye ederim. Yamuk,ezik, göçük vb. gibi sorunlar gözüküyorsa uzak durulmalıdır. Ayrıca gövde ve lensin elektronik iletişimini sağlayan çip kısmına da dikkat etmenizi öneririm. Çip kısmındaki herhangi bir olumsuz durum lens ile gövde arasındaki iletişimi etkileyeceği için lensinizi doğru düzgün kullanamazsınız. Bu arada lensi satan kişi size lensi üzerinde bir filtre ile veriyorsa buna da mutlaka dikkat etmelisiniz. Filtreyi mutlaka sökün. Filtrenin takıldığı dişlerde herhangi bir yamukluk,eziklik ya da dişlerde eksiklik yada lensin filtre takılan kısmında herhangi bir çatlak-kırık var mı yok mu mutlaka kontrol edin.

2) Otomatik Netleme ve Titreşim Önleme
Lensi makinenize takıp netleme ve titreşim önleme (eğer varsa) testleri yapın. Öncelikle netleme testi yaparak lensinizin doğru netleyip netlemediğini test edin, sonra lensin otomatik netleme motorunun düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Lensinizle farklı noktralara netleyerek fotoğraflar çekin. Çektiğiniz fotoğraflara zoom yaparak netlik noktasının sizin belirlediğiniz nokta olup olmadığını kontrol edin. Eğer netlik sizin belirlediğiniz noktada ise sorun yoktur fakat bambaşka bir yerdeyse yada önünde yada arkasındaysa lens netlik kaçırıyor olabilir. Sonrasında otomatik netleme (AF) testi yapın. İlk olarak lensin kapağını kapatın. Makinede yarım deklanşör yapınca lens ileri geri yapacak fakat kapağı kapalı olduğu için netleme yapamayacaktır. Aynı şeyi kapağı çıkarıp makineyi bir yere netlemeye çalışarak yarım deklanşör yapın. Bu işlem esnasında, eğer lens zoom lens ise ileri geri zoom yaparak yarım deklanşör basmaya devam edin. Eğer yarım deklanşör yaparken makine çekmek istediğiniz noktayı tam netleyemiyorsa yada ileri geri zoom yaparken lenste zorlanma yada takılma oluyorsa lensin netlik motorunda bir sorun olduğuna işaret olabilir. Bu noktada dikkatli davranın. Çünkü netlik motoru zarar görmüş bir lensin tamir masrafı üzücü olabilir. İkinci olarak titreşim önleme motoru varsa, lensinizi bir yere netleyip, görüntüyü sabitleyip sabitleyemediğini gözlemleyin. Ayrıca bir çok görüntü sabitleme motoru, titreşerek görüntüyü sabitleme özelliğine sahip olduğu için fark edilebilir biçimde ses çıkartabilir. Sesi duymaya çalışın. Lenslerin görüntü sabitleme özelliği, deklanşöre yarım basınca devreye giren ve belli bir süre sabit kalan titreşim önleme motoru sayesinde olur. Bu motorun devreye girdiği an vizörden bakarken görüntünün sabitlendiğini ve devreden çıktığı an görüntünün yine hareketlendiğini gözlemleyebilirsiniz. Eğer bu bahsi geçen işlemlerde sorun gözüküyor ise titreşim önleme motoru çalışmıyor yada zarar görmüş olabilir. Bu arada bazı lenslerin titreşim önleme motoru çok sesli çalışır, bu sizde acaba lenste bir sorun mu var algısı yaratmasın. Lens almaya gitmeden önce mutlaka almak istediğiniz lens ile internette yapılan yorumları inceleyin ve kronik bir çalışma prensibi olup olmadığını inceleyin ki lensi incelerken, sorunsuz bir lensi sorunlu gibi düşünüp almaktan vazgeçmeyin.

Şu anda ikinci el ekipman alımı ile aklıma gelenler bu kadar. Bahsettiğim gibi eğer mümkünse alacağınız ekipmanı ya kendiniz kontrol edin, elden deneyerek, test ederek alın yada mümkünse bir tanıdığınız vasıtasıyla kontrol ettirerek satın alın. Eğer mümkün değilse ya kapıda kontrollü ödeme seçeneği yada GET açtırarak satın almaya çalışın ki başınız mümkün olduğu kadar az ağrısın.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti koreli mesajı için:
AliZafer (Sal Şub 26, 2019 9:34 pm) • ÖzgüR (Prş Şub 28, 2019 6:18 pm)
Değerlendirme: 25%


NeVeR SaY NeVeR

_nikon _tamron _fuji _bw _benro _giottos B)

Kullanıcı avatarı
AliZafer


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 242
Kayıt: Sal Ara 25, 2018 7:49 pm
Konum: Giresun <--> Muğla
Teşekkür etti: 277 kez
Teşekkür edildi: 168 kez
Cinsiyet:
İletişim:

#2

Mesaj gönderen AliZafer » Çrş Şub 27, 2019 9:09 pm


@koreli Eline sağlık kardeşim, güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Ekinci el ekipman satın alacaklara çok yardımcı olacağını düşünüyorum.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti AliZafer mesajı için:
koreli (Prş Şub 28, 2019 3:32 pm)
Değerlendirme: 12.5%
Makineler:
_nikon Z 6II
_nikon D750

Lensler:
_nikon 16-35mm F/4G
_nikon 35mm F/1.8G
_nikon 50mm F/1.4G
_nikon 85mm F/2
_sigma 105mm F/2.8
_tamron 100-400mm F/4.5-6.3

AliZafer - Flickr

Kullanıcı avatarı
ÖzgüR


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 421
Kayıt: Sal Ara 25, 2018 6:47 am
Konum: Çorlu
Teşekkür etti: 61 kez
Teşekkür edildi: 241 kez
Cinsiyet:

#3

Mesaj gönderen ÖzgüR » Prş Şub 28, 2019 8:18 am


@koreli Harika bir yazı olmuş. Eline sağlık 👏👏👏 Zamanında sıfır ekipman alan biri olarak çok zarar etmişliğim vardır. Yediğim muhteşem kazıklar sayesinde artık akıllandım diyebilirim. Lenste ya da makinede büyük sorunlar görünmüyorsa, yazdığın kontrollerden geçmişlerse, ikinci el almak her zaman mantıklı.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti ÖzgüR mesajı için:
koreli (Prş Şub 28, 2019 3:32 pm)
Değerlendirme: 12.5%
_oly EPM2
_panasonic 100-300 F/4-5.6

Röhereyy

Kullanıcı avatarı
Kesim Reyiz


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 192
Kayıt: Pzr Ara 30, 2018 1:25 pm
Teşekkür etti: 6 kez
Teşekkür edildi: 41 kez
Cinsiyet:

#4

Mesaj gönderen Kesim Reyiz » Prş Şub 28, 2019 9:08 am


tam 33 adet lens satın aldım bunun çoğu 2. eldi açılın tecrübelerimi paylaşayım..

alacağınız lensi önceden internette inceleyin , sadece olumlu açıdan değil olumsuz açıdan da, mesela lensin kronik sorunu var mı öğrenin. aldıktan sonra yaşamamak adına bu kısım önemli.
mesela piyango gibi bir lens aldım 1/3 fiyatına kutulu sıfır gibi nikonun en pahallı nano lenslerinden 24mm 1,4 .. elime geldi hemen af ayarı yapmaya başladım tam -18 de buldum. bir nikon için ilk, ben 7 den fazla ayar isteyen nikon lens görmedim daha, hadi belki 10, -18 ne yaa. neyse çekiyorum muazzam lens bu arada kullandığım en iyi lenslerden biridir bu, dibim düştü , lakin merkez af nokta iyi , kenarları alınca back focus yapıyor , lan zaten -18 deyim daha nere gidicem?
neyse internete baktım ki , bu lensin sorunuymuş, aynen de yaşadığım şikayetler var, kenardaki af noktalarında netlemede sorun var.

neyse aldığım yere geri vedim, sadece kargo parası ile zararım oldu, ama hala içim yanar o lense..



anormal netleme koşulları deneyin..
yine çok iyi durumda ve çok ucuz 60mm makro nano aldım bedavadan az pahallı toz yok. lesnin her şeyi 10 numara ama normalde lensler düz beyaz zeminde af yaparken bulamaz da boşa sürekli ileri geri gider ya, bana gelen lesn böyle bir yere netlemeye çalıştığında kalıyor, bildiğin kapanmış gibi, normal bir yere netleyince düzelmiyor, makineyi aç kapa düzelmiyor , sadece af/m tuşunu aç kapa yapınca düzeliyor.
Allahtan erken farkettim. yine kargo parası ile yırttım.
bu tür şeyleri üzerinden zaman geçince farkederseniz aldığınız yere laf anlatamazsınız.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti Kesim Reyiz mesajı için:
koreli (Prş Şub 28, 2019 3:46 pm)
Değerlendirme: 12.5%

Kullanıcı avatarı
ÖzgüR


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 421
Kayıt: Sal Ara 25, 2018 6:47 am
Konum: Çorlu
Teşekkür etti: 61 kez
Teşekkür edildi: 241 kez
Cinsiyet:

#5

Mesaj gönderen ÖzgüR » Prş Şub 28, 2019 11:49 am


Aldığım sıfır lensten bile deli gibi toz çıktı. Fuji 90mm f2 almıştım. Lens bir geldi, sanki ev süpürülmüş lensle. İçi toz dolu. Aradım fujiyi hemen değiştirdiler. Farketmesem dediğin gibi kalacak elimde.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti ÖzgüR mesajı için:
koreli (Prş Şub 28, 2019 3:46 pm)
Değerlendirme: 12.5%
_oly EPM2
_panasonic 100-300 F/4-5.6

Röhereyy

Kullanıcı avatarı
koreli


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 191
Kayıt: Pzt Ara 24, 2018 6:16 pm
Teşekkür etti: 154 kez
Teşekkür edildi: 82 kez
Cinsiyet:

#6

Mesaj gönderen koreli » Prş Şub 28, 2019 3:46 pm


Kesim Reyiz yazdı:
Prş Şub 28, 2019 9:08 am
tam 33 adet lens satın aldım bunun çoğu 2. eldi açılın tecrübelerimi paylaşayım..

alacağınız lensi önceden internette inceleyin , sadece olumlu açıdan değil olumsuz açıdan da, mesela lensin kronik sorunu var mı öğrenin. aldıktan sonra yaşamamak adına bu kısım önemli.
mesela piyango gibi bir lens aldım 1/3 fiyatına kutulu sıfır gibi nikonun en pahallı nano lenslerinden 24mm 1,4 .. elime geldi hemen af ayarı yapmaya başladım tam -18 de buldum. bir nikon için ilk, ben 7 den fazla ayar isteyen nikon lens görmedim daha, hadi belki 10, -18 ne yaa. neyse çekiyorum muazzam lens bu arada kullandığım en iyi lenslerden biridir bu, dibim düştü , lakin merkez af nokta iyi , kenarları alınca back focus yapıyor , lan zaten -18 deyim daha nere gidicem?
neyse internete baktım ki , bu lensin sorunuymuş, aynen de yaşadığım şikayetler var, kenardaki af noktalarında netlemede sorun var.

neyse aldığım yere geri vedim, sadece kargo parası ile zararım oldu, ama hala içim yanar o lense..



anormal netleme koşulları deneyin..
yine çok iyi durumda ve çok ucuz 60mm makro nano aldım bedavadan az pahallı toz yok. lesnin her şeyi 10 numara ama normalde lensler düz beyaz zeminde af yaparken bulamaz da boşa sürekli ileri geri gider ya, bana gelen lesn böyle bir yere netlemeye çalıştığında kalıyor, bildiğin kapanmış gibi, normal bir yere netleyince düzelmiyor, makineyi aç kapa düzelmiyor , sadece af/m tuşunu aç kapa yapınca düzeliyor.
Allahtan erken farkettim. yine kargo parası ile yırttım.
bu tür şeyleri üzerinden zaman geçince farkederseniz aldığınız yere laf anlatamazsınız.
Kesim abi yazdıklarına katılıyorum. O yüzden ekipman alırken mümkün mertebe görüp, deneyerek, ıncığını cıncığını kurcalayarak almakta fayda var. Eğer ki satıcı zaten ekipmanda olumsuz gördüğü bir yön varsa ve söylüyorsa söylediği konular incelenir ve fotoğrafa etkisi yoksa kabul görebilir. Fakat bazı satıcılar ayıplı gördükleri ürünlerini sorunsuzmuş gibi anlatırlar ve elden çıkarmak isterler. Bu durum can sıkıcı olabilir. Eğer elden görme imkanı varsa ekipman mutlaka görülmeli, yoksa da satın alınan ekipman elimize ulaşır ulaşmaz, lensi yada gövdeyi yada farklı bir ekipman her ne aldıysak bir iki gün mutlaka dikkatlice incelemeli,kullanmalı ve kurcalamalıyız ki herhangi bir sorunla karşılaşmayalım. Eğer satın almayı yaptığımız birinci yada ikinci gün satıcıyla iletişime geçersek, eğer çok arsız yada terbiyesiz birisi değilse lensi yada ekipmanı geri almayı kabul edecektir. Aynı şey kendi adımıza ekipman satarken de benzer şekilde olmalıdır. Ben kendi adıma satacağım ekipmanda gördüğüm en ufak bir kılcal çiziği dahi yazarım ki, alıcı satın aldığı ekipmanı görünce "ya sen bana bunu söylememiştin" demesin de ben yalancı durumuna düşmeyeyim. O yüzden hep söylerim "kendim kullanmayacağım şeyi satayım da bir başkası kullansın" diye düşünmem, düşünemem.

Neyseki sen erkenden fark etmişsin başına gelen sorunlu ekipman olaylarını da ucuz atlatmışsın. Ekipman alacak arkadaşlar da dikkat ederse, sorunsuz bir şekilde yeni ekipmanlar edinirler inşallah.
NeVeR SaY NeVeR

_nikon _tamron _fuji _bw _benro _giottos B)

Cevapla

“TEMEL BİLGİLER” sayfasına dön