Hafıza Kartları Üzerindeki Semboller Ne Anlama Geliyor?

Okumayı, İzlemeyi Sevenlere, Farklı ve Faydalı Kaynakların Sunulduğu Alan
Cevapla
Kullanıcı avatarı
AliZafer


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 242
Kayıt: Sal Ara 25, 2018 7:49 pm
Konum: Giresun <--> Muğla
Teşekkür etti: 277 kez
Teşekkür edildi: 168 kez
Cinsiyet:
İletişim:

Hafıza Kartları Üzerindeki Semboller Ne Anlama Geliyor?

#1

Mesaj gönderen AliZafer » Pzt Oca 06, 2020 7:28 pm


HAFIZA KARTLARI ÜZERİNDEKİ SEMBOLLER NE ANLAMA GELİYOR?

Birçoğumuz Black Friday (bizde çok farklı isimlendirmeler kullanılsa da bana göre en iyisi hala İngilizcesi) indirimlerini bekleyerek ve kovalayarak kendimize yeni ürünler aldık ya da ürünler bize hediye olarak verildi. Bu ürünlerden bazıları ise özellikle fotoğraf hobisi ile ilgilenen ya da fotoğraf çekmeyi sadece hobi olarak değil de iş olarak yapan kişiler tarafından alınan hafıza kartları olmuştur diye düşünüyorum.

Peki bu hafıza kartlarının üzerindeki semboller ne anlama geliyor, neyi ifade ediyor? Hafıza kartları hakkında genel bir bilgiye sahip olabileceğiniz bu yazıda, hafıza kartları üzerinde bulunan tüm sembollerden ve bu sembollerin ne anlam ifade ettiğinden bahsedeceğim.

Kendinize aldığınız ya da size alınan hafıza kartları (SD, CompactFlash ya da şanslıysanız XQD veyahut CFexpress bile olabilir) üzerinde anlaşılması güç semboller ve sayılar barındırıyor olacaktır.

Bu durum, son yıllarda daha bir problematik olmaya başladı çünkü daha gelişmiş kartlar piyasaya çıkıyor ve bu kartların kapasite ve performansları yeni terminoloji ile belirtilerek üzerlerine kaydediliyor.

Temel düzeyde kullanılan kartlar bu bahsedilen konudan pek muzdarip değiller. Ancak fotoğraf makinesi geliştikçe ya da özellikleri arttıkça, makinede kullandığımız ya da kullanacağımız kartın makinenin özelliklerini ne kadar kullanabilmemizi sağlayacağı daha çok önem arz etmeye başlıyor.

Şöyle düşünelim; seri çekim yaparken makineniz bir anda durdu ya da video çekimi yaparken kayıt kesildi… “Aman tanrımmm!!! moduna gireriz”. Veyahut makineden fotoğraflara ve videolara bakmak isterken makinenin buna izin vermemesi vb. gibi durumlar aslında hafıza kartının bir sorunu olduğunun göstergesidir.

Hazırsanız Başlıyoruz... 😊

1 - Hafıza Kart Sembolleri.png
1 - Hafıza Kart Sembolleri.png (96 KiB)
1. Brand 2. Position in range 3. Capacity 4. Type 5. Speed 6. Speed Class 7. UHS Class 8. UHS Bus IF product family 9. Video Speed Class (Digital Camera World'den alınmıştır)


#1. Üretici – Marka (Brand)
Bu hepimizin de bildiği bir kısım; hafıza kartının üreticisinin ismi. En çok karşılaştığımız markalar SanDisk, Lexar, Kingston, Transcend, Samsung, Toshiba vb. Hatta siz de bu markalardan birini kullanıyor olabilirsiniz.

Bazı markalar sağladıkları garanti süreleriyle, bazıları ise kartla birlikte görüntü kurtarma programları vermesi ile bilinmekte. Hangi markanın hafıza kartını alacağına karar veremeyenler için bu tarz faktörler dikkate alınabilir. O yüzden ürün hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak isteyenlerin, üreticinin web sitesine girerek ürünün istedikleri özellikleri barındırıp barındırmadığını kontrol etmelerini öneririm.

#2. Markanın Sahip Olduğu Kart Skalası (Position in Range)
Hafıza kartları, sahip olduğu özelliklere göre gruplara ayrılmakta ve bu grupları kısaca skala (tüm markalarda olmasa da çoğunda bulunmakta) olarak adlandıracağım. Bu skala size, bir karttan nasıl bir performans bekleyebileceğinizi hızlı bir yoldan gösteriyor. Örneğin;
  • Sandisk; SD hafıza kartlarını Ultra, Ultra Plus, Extreme, Extreme Plus ve Extreme Pro sınıflarına ayırmış (temel düzeyde olan hafıza kartlarının belirli bir dizaynı bulunmuyor).
  • Kingston; Canvas Select, Canvas Select Plus, Canvas React ve Canvas Go!
Kartların skalalarına baktıkça veri transfer hızlarını (birazdan bahsedeceğiz) göreceksiniz. E tabi büyük güç büyük yük demek 😊 özellik arttıkça fiyat da artacak 😊

#3. Kapasite (Capacity)
Tüm hafıza kartları kapasitelerini açık bir şekilde üzerlerinde göstermektedir. Bu kapasiteler eski kartlar için 4GB ya da 8GB iken yeni kartlar için 1TB bile olmaktadır. 2TB’lık hafıza kartları da bulunmakta ancak sürekli 4K video çeken biri değilseniz bence en fazla 512GB’lık bir hafıza kartı işinizi hayli hayli görecektir.

Kartın kapasitesi arttıkça içine kaydedebileceğiniz fotoğraf ve video sayısı da artmakta ancak güvenlik açısından çok fazla kapasite normal kullanıcı tarafından tercih edilmemektedir. Az önce söylediğim nedenden dolayı çoğu kişi 32GB veya 64GB’lık hafıza kartlarını tercih etmektedir.

Kartlardaki Lock sembolü ise oradaki anahtarın aşağı itilmesi ile karta herhangi bir şey yazılmamasını ve karttan herhangi bir şeyin silinmemesini sağlamaktadır yani kilit görevi görmektedir. Eğer hafıza kartını anahtarı aşağı iterek kilitlediysek, tekrar çekim yapabilmek için (yani karta yeni fotoğraf/video kaydedebilmek için) anahtarı ilk haline getirmeyi unutmamalıyız.

#4. Tür (Type)
Son zamanlardaki tüm SD kartlar (microSD’ler de dahil) SD, SDHC ve SDXC olmak üzere üçe ayrılıyor. Hepsi aynı şekil ve boyutlarda ancak türleri ön yüzlerinde açıkça bir şekilde belirtiliyor.

2 - 2GB SD Kart.jpg
2 - 2GB SD Kart.jpg (26.2 KiB)

SD (Secure Digital) kartlar piyasada hala mevcut ancak günümüz fotoğraf makineleri için yeterli kapasite ve transfer hızı verememekte. SD kart arayanlar için önerim SDHC ya da SDXC bakmaları olacaktır.

SD Express kartlar bu yıl (2020) içinde görücüye çıkacak ve 2021’de kullanılmaya başlanması bekleniyor.

SDHC (Secure Digital High Capacity) kartlar 4GB ile 32GB arasında bir kapasiteye sahip olan kartlardır. Boyut olarak büyüdükçe kapasiteleri de artmaktadır (4GB, 8GB, 16GB ve 32GB). Örneğin olur da 21GB bir SDHC kart görürseniz, o mağazadan çıkıp başka bir mağazaya gidin derim :D

SDXC (Secure Digital Extra Capacity) kartlar ise SDHC kartlardan daha yüksek kapasiteye sahip olan kartlardır. Bunlar; 64GB, 128GB, 256GB, 512GB ve 1TB kartlardır ancak yakın bir gelecekte daha yüksek kapasiteli kartları daha sık göreceğiz diye düşünüyorum.

SDHC kart kapasiteleri
SDHC Kart Kapasiteleri.jpg
SDHC Kart Kapasiteleri.jpg (47.8 KiB)

#5. Hız (Speed)
İşler yavaş yavaş sarpa sarmaya başlıyor 😊 Çünkü çoğu kartın üzerinde bir ya da birden fazla transfer hızının (MB/s ya da “x” ile belirtilen) yazıldığı bir bölüm bulunuyor. Bu da bize, kartın ne kadar hızlı olabileceğini gösteriyor.

3 - 64GB SD Kart.jpg
3 - 64GB SD Kart.jpg (25.32 KiB)

Yukarıdaki resimde gördüğünüz kartta bahsettiğimiz iki durum da belirtilmiş. Bu iki durum da aynı şeyi gösteriyor ancak iş farklı kartları karşılaştırmaya gelince ortalık karışıyor çünkü bazı kartlarda bu iki durum birlikte belirtilmiyor. Bu kart, hız konusunu anlamamızı kolaylaştıracak bir örnek görevi görecek.
  • 150MB/s = 1000x (bu değerleri 1000’e bölersek)
    150kb/s = 1x
    45MB/s = 300x
    90MB/s = 600x olur.
Yani 45MB/s’lik bir kart 300x hıza sahip bir kartla, 90MB/s’lik bir kart ise 600x hıza sahip bir kartla aynı hıza sahiptir, isteyenler bunu bu şekilde daha fazla devam ettirebilirler.

Kartların bazıları, üzerlerinde sadece bir hız ibaresi bulunduruyor ve genelde bu hız, yazma hızından ziyade okuma hızı oluyor. Bu iki hız birbirinden farklı olmakla birlikte; okuma hızı bilginin karttan ne kadar sürede okunduğunu, yazma hızı ise bilginin karta ne kadar sürede yazıldığını gösterir. Fotoğraf makinemizle fotoğraf çektiğimizde çekilen fotoğraflar karta yazılıyor, kartımızı bilgisayara takıp baktığımızda ise karttan okunuyor. Okuma hızları yazma hızlarına göre biraz daha yüksek değerlerde oluyor, bu yüzden de çoğu kartta sadece okuma hızı ibaresi gösteriliyor, nedeni ise yüksek değerin daha çok dikkat çekmesi.

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bazı kartlar hem okuma hem de yazma hızının ibarelerini kartın üzerinde bulunduruyor. Eğer sadece biri yazıyor ve siz diğer hızı da öğrenmek istiyorsanız üreticinin web sitesine girip ayrıntılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

4 - 32GB SD Kart.jpg
4 - 32GB SD Kart.jpg (26.82 KiB)

Yüksek çözünürlüklü sensöre sahip fotoğraf makineleri ile çekim yaparken seri çekim yapmak için gerekli olan şey, yazma hızı yüksek olan kartlardır. Yazma hızı yavaş olan kartlar ile seri çekim yapmaya çalıştığımızda (seri çekim için deklanşöre sürekli bastığımızda) göreceğiz ki fotoğrafların çekimleri arasındaki süre artacak çünkü çekilen her fotoğraf, hafıza kartına kaydedilmek durumunda. Yazma hızı tam da burada devre giriyor çünkü fotoğrafların karta yazılma süresi yazma hızına bağlı.

#6. Hız Sınıfı (Speed Class)
SDHC ve SDXC kartların genelinde tam olarak kapalı olmayan bir çember şekli içinde sayılar bulunuyor. Sizin de dikkatinizi çekmiştir ya da gördüğünüzde çekecektir muhakkak, bu sayılar 2, 4, 6 ve 10’dur ve bu sayılar kartın hız sınıfını göstermektedir.

5 - 128GB SD Kart.jpg
5 - 128GB SD Kart.jpg (27.48 KiB)

Bu sembol bize karta ait sürekli yazma hızının minimum değerini MB/s olarak gösterir. Diğer bir ifadeyle, kartın aralıksız olarak ne kadar bilgiyi kaydedebileceğini garanti ettiğini belirtir. Video çekimi yapanlar için önemli bir bilgidir çünkü yapılan çekimlerinin kesinti olmadan karta kaydedilmesinin göstergesidir.

Speed Class 2 kartlar minimum 2MB/s’lik, Speed Class 4 kartlar minimum 4MB/s’lik, Speed Class 6 kartlar minimum 6MB/s’lik ve Speed Class 10 kartlar minimum 10MB/s’lik sürekli yazma hızını garanti eder. Unutmamamız gereken şey bu hız değerlerinin minimum değerler olduğudur yani fazlası var azı yok 😊 ve ortada sabit bir hız da söz konusu değil.

Fotoğraf çekimi için hafıza kartı almayı düşünenlerin hız sınıfını kart karşılaştırmasında kullanmaları çok mantıklı görünmüyor ancak video çekimi ile ilgilenenler için aynı durum geçerli değil. Class 4 bir kartın 1080p / FullHD video kaydetmek için yeterli olduğu dile getiriliyor (SD Association) ancak ilerisini de düşünecek olursak Class 6 ya da Class 10 almak mantıklı olur diye düşünüyorum. Tabi burada framerate değeri de önem arz ediyor çünkü yüksek framerate değerleri daha hızlı kartlara gereksinim duyacaktır.

4K video çekimi yapmayı düşünenler, saniyedeki veri kayıt hızı daha yüksek olan kartlara ihtiyaç duyacaklardır.

#7. UHS Hız Sınıfı (UHS Speed Class)
Şu an iki tür UHS hız sınıfı mevcut. Bunlar; UHS Speed Class 1 ve UHS Speed Class 3’tür. UHS hız sınıfı, kartların üzerinde U harfinin içerisinde 1 veya 3 harfi ile belirtilmektedir.

UHS Speed Class 1 minimum 10MB/s, UHS Speed Class 3 ise minimum 30MB/s’lık bir yazma hızına sahiptir. Bu değer de daha çok, sorunsuz bir şekilde çekim yapabilmek için taban hızı değerini bilmek isteyen video çekimi yapanları ilgilendiriyor diyebiliriz.

Bu sembolleri eski SD kartlardan ziyade SDHC ve SDXC kartlarda bulabilirsiniz. UHS standartlarını desteklemeyen eski kameralarda da kullanabilirsiniz ancak hız bakımından aynı faydayı alamazsınız.

#8. UHS Ana Veri Arayüzü Sınıfı (UHS Bus IF product family)
Yukarıda bahsettiğimiz U1 ve U3 sınıfları ile karıştırmayalım, bunlardan sadece üç tane var ve kartların üzerinde UHS’nin yanına roma rakamı eklenerek gösteriliyor (UHS-I, UHS-II ve UHS-III).

Bu semboller, kartların transfer hızının belirlenmesinde önemli bir rol oynayan ana veri yolu arayüzü (bus interface) ile ilgilidir. UHS-I maksimum 104MB/s ve UHS-II maksimum 312MB/s’lik ana veri hızına sahiptir. UHS-III henüz piyasada satışa sunulmuş değil ancak UHS-II’yi ikiye katlayarak maksimum 624MB/s’lik bir ana veri hızına sahiptir.

Peki bu neden önemli? Hızlı bir kart, sizin daha uzun seri çekim yapmanıza ve görüntünün karta daha kısa sürede yazılmasına olanak sağlayacaktır. Bu faktör daha çok spor, hareket ve de vahşi hayat fotoğrafçıları için önem arz etmektedir. Aynı zamanda, kartınızdaki fotoğrafları ve videoları bilgisayara daha kısa sürede transfer etmenizi sağlayacağı anlamına gelmektedir (bu teknolojiyi destekleyen kart okuyucuları kullanmanız durumunda bu süre daha da kısalacaktır).

6 - UHS-I vs UHS-III.png
6 - UHS-I vs UHS-III.png (12.05 KiB)

Yukarıdaki fotoğrafta soldaki mavi kart UHS-I, sağdaki ise UHS-II sınıf bir karttır. UHS-II ve UHS-III kartlar arkalarındaki iki satırdan oluşan bağlantı noktaları ile UHS-I’in tek satırdan oluşan bağlantı noktalarından kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.

Kameranızın UHS-II veya UHS-III’ü destekliyor olması UHS-I’i destekleyeceği anlamına gelmiyor. Kameranızın özelliklerini kontrol edip, UHS formatlarından bir ya da birkaçını destekleyip desteklemediğini öğrenebilirsiniz.

Bir diğer aklınızda bulunması gereken şey ise çift kart yuvalı fotoğraf makinelerinin iki yuvasının da UHS’yi eşit olarak desteklemiyor olabileceğidir. Bazı makinelerin eşit olarak desteklemesine rağmen genel bir kural olarak söylenen, birinci kart yuvasının ikinci yuvadan daha iyi destek sağladığıdır.

UHS-III ve UHS-II kartları UHS-I’i destekleyen hatta hiç UHS desteği olmayan makinelerde de kullanabilirsiniz ancak kartın hızından sadece makinenin herhangi bir kart için desteklediği sınırlarda yararlanabilirsiniz.

#9. Video Hız Sınıfı (Video Speed Class)
Beş farklı video hız sınıfı bulunuyor. Bunlar; V6, V10, V30, V60 ve V90. Daha önce fotoğraf için hız sınıfında yapılan sınıflama burada da geçerli. Her sembol, MB/s olarak minimum sürekli yazma hızına tekabül ediyor. Örneğin; V6 kart 6MB/s’lik bir minimum sürekli yazma hızına sahip, V10 ise 10MB/s’lik.

Video için kart seçimi de aslında tamamen hangi kalitede çekim yapmayı istediğinize bağlı yani bir manada bu hız sınıfları taleplere göre oluşturulan sınıflar. 1080p / FullHD video çekimi için V6, V10 ve V30, 4K video çekimi için V60 ve 8K video çekimi için V60 ve V90 sınıfı kartlar öneriliyor (SD Association). Önerilenlere göre davranacaksınız diye sınırlamayın kendinizi. Siz isterseniz 1080p video çekimi için V90 sınıfı kart da kullanabilirsiniz ama önerileri buna gerek olmadığının göstergesi olarak görebilirsiniz.

Peki ya CompactFlash kartlar?
CompactFlash kartlar SDHC ve SDXC kartlarla aynı UHS ve video sembollerine sahip değiller ancak kapasite ve hızların gösteriliş şekilleri aynı şekildedir (SD hafıza kartlarında bulunmayan bazı birkaç sembol haricinde)

SD kartlarında olmayıp CompactFlash kartlarda bulunan sembollerden biri UDMA (Ultra Direct Memory Access) teknolojisidir. Bu sembol bir de sayı ile betimlenir ve kartın performansı hakkında bilgi edinmemizi sağlar. En yaygın kullanılan kartlarda 166MB/s’lik orana sahip olan UDMA 7 bulunmaktadır. Eski tür olan UDMA 6 ise 133MB/s’lik orana sahiptir ve kartlarda yanında rakam olmadan sadece UDMA yazılı olarak da karşımıza çıkar.

7 - CompactFlash.jpg
7 - CompactFlash.jpg (29.23 KiB)

Diğer sembol ise küçük bir film çekim tahtası içinde bulunan sayı ile gösterilen VPG (Video Performance Guarantee) hızıdır. Bu hız, SDXC kartlarda bahsettiğimiz Video hız sınıfı sembolünden biraz farklı olmakla birlikte temelde benzerdir ve bize en basit şekilde MB/s olarak minimum sürekli yazma hızını gösterir.

CFexpress ve XQD kartlardan bahsetmezsek olmaz 😊
CFexpress kartlar en hızlı formattaki kartlar olmalarının yanısıra semboller açısından en rahat anlaşılabilecek kartlardır. Nedeni ise bu formatın henüz çok yeni olması diyebiliriz. Piyasadaki CFexpress kartların üzerinde marka ismi, formatı, kapasitesi, okuma ve yazma hızları bulunmaktadır.

8 - CFexpress.jpg
8 - CFexpress.jpg (23.5 KiB)

CFexpress kartlar fiziksel olarak XQD kartlara benzemekte ve bu kartları XQD standartlarının yeni revize edilmiş hali olarak görebiliriz. Aygıt yazılım güncellemeleri sonrasında Nikon, Sony, Panasonic ve Phase One kameralar ya da XQD kullanan makineler için de uyumlu format haline gelecektir.

9 - XQD.jpg
9 - XQD.jpg (24.8 KiB)

XQD kartlar da CFexpress kartlar gibi sahip oldukları özellikleri üzerlerinde rahatlıkla görebileceğimiz ve de anlayabileceğimiz modern bir formata sahiptir.

Son olarak; MicroSDHC ve microSDXC kartlar da normal SD kartlarda olan çoğu sembole sahiptir.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti AliZafer mesajı için:
StreetParrot (Pzt Oca 06, 2020 7:48 pm) • Cag_a_taY (Sal Oca 07, 2020 7:43 am) • jantymans (Sal Oca 07, 2020 8:14 pm) • ÖzgüR (Çrş Oca 08, 2020 10:25 am) • SSerdar (Prş Oca 09, 2020 7:34 pm)
Değerlendirme: 62.5%


Makineler:
_nikon Z 6II
_nikon D750

Lensler:
_nikon 16-35mm F/4G
_nikon 35mm F/1.8G
_nikon 50mm F/1.4G
_nikon 85mm F/2
_sigma 105mm F/2.8
_tamron 100-400mm F/4.5-6.3

AliZafer - Flickr

Kullanıcı avatarı
StreetParrot


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 190
Kayıt: Sal Oca 01, 2019 10:52 am
Teşekkür etti: 122 kez
Teşekkür edildi: 103 kez
Cinsiyet:

#2

Mesaj gönderen StreetParrot » Pzt Oca 06, 2020 8:08 pm


Rehber olarak kullanılacak yazı olmuş. Video kısmında çok şey öğrendim. XQD ve CFexpress kartları ilk defa duydum. Şu an olmasa da ilerde karşımıza çıkacaktır. Elinize sağlık.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti StreetParrot mesajı için:
AliZafer (Pzt Oca 06, 2020 8:21 pm)
Değerlendirme: 12.5%
Obsesif-Depresif-Pentaxian emo26

Kullanıcı avatarı
AliZafer


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 242
Kayıt: Sal Ara 25, 2018 7:49 pm
Konum: Giresun <--> Muğla
Teşekkür etti: 277 kez
Teşekkür edildi: 168 kez
Cinsiyet:
İletişim:

#3

Mesaj gönderen AliZafer » Pzt Oca 06, 2020 8:24 pm


StreetParrot yazdı:
Pzt Oca 06, 2020 8:08 pm
Rehber olarak kullanılacak yazı olmuş. Video kısmında çok şey öğrendim. XQD ve CFexpress kartları ilk defa duydum. Şu an olmasa da ilerde karşımıza çıkacaktır. Elinize sağlık.
Teşekkür ederim @StreetParrot Ömer Bey, katkı sağlayabildiysem ne mutlu bana :9

Yazıyı yazmak için kolları sıvadığımdaki bilgilerimle şimdiki bilgilerim arasında baya fark var emo87 ben de çok şey öğrendim :d özellikle de belki de hiç kullanmayacağımız ama olsunnn dediğimiz ne kadar gereksiz şeylere önem verdiğimizi gördüm emo26 :)
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti AliZafer mesajı için:
StreetParrot (Pzt Oca 06, 2020 8:30 pm)
Değerlendirme: 12.5%
Makineler:
_nikon Z 6II
_nikon D750

Lensler:
_nikon 16-35mm F/4G
_nikon 35mm F/1.8G
_nikon 50mm F/1.4G
_nikon 85mm F/2
_sigma 105mm F/2.8
_tamron 100-400mm F/4.5-6.3

AliZafer - Flickr

Kullanıcı avatarı
Cag_a_taY


Bu Üye f/3,5 Lens Gibidir....500-1000 Arası Mesajı İle Düşman Çatlatır!
Bu Üye f/3,5 Lens Gibidir....500-1000 Arası Mesajı İle Düşman Çatlatır!
Mesajlar: 555
Kayıt: Pzr Ara 23, 2018 9:51 pm
Konum: İstanbul
Teşekkür etti: 192 kez
Teşekkür edildi: 212 kez
Cinsiyet:
İletişim:

#4

Mesaj gönderen Cag_a_taY » Sal Oca 07, 2020 7:42 am


Mükemmel bir kaynak olmuş @AliZafer .Ellerine emeğine sağlık. Ben de anladım ki o kadar da kasmamak lazımmış.

Burst çekim yapmıyorsan yani ardarda saniyede bilmem kaç kare peşinde koşmuyorsan ve video çekmiyorsan, normal çekim için günümüzün ortalama hızlı kartları fazlasıyla yeterli. Okuma yazma nispeten yüksek olanlara yönelmek tabi ki daha iyi ama en iyisi olmalı dememek lazım. Amacın ne olduğu belirlenmeli ve o amaca hizmet edecek bir kart alınmalı.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti Cag_a_taY mesajı için:
AliZafer (Sal Oca 07, 2020 3:49 pm)
Değerlendirme: 12.5%
Başarı osuruk gibidir, sizin dışınızda herkesi rahatsız eder..

_sony A7IV Body
_sigma 85mm f/1.4 DG DN Lens
_sigma 35mm F/1.4 DG Lens
_sigma 24-70mm F/2.8 DG DN Lens
_godox V1 FLAŞ
_dji RSC 2 Gimbal
_vanguard TRIPOD

Kullanıcı avatarı
AliZafer


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 242
Kayıt: Sal Ara 25, 2018 7:49 pm
Konum: Giresun <--> Muğla
Teşekkür etti: 277 kez
Teşekkür edildi: 168 kez
Cinsiyet:
İletişim:

#5

Mesaj gönderen AliZafer » Sal Oca 07, 2020 4:05 pm


Cag_a_taY yazdı:
Sal Oca 07, 2020 7:42 am
Mükemmel bir kaynak olmuş @AliZafer. Ellerine emeğine sağlık. Ben de anladım ki o kadar da kasmamak lazımmış.

Burst çekim yapmıyorsan yani ardarda saniyede bilmem kaç kare peşinde koşmuyorsan ve video çekmiyorsan, normal çekim için günümüzün ortalama hızlı kartları fazlasıyla yeterli. Okuma yazma nispeten yüksek olanlara yönelmek tabi ki daha iyi ama en iyisi olmalı dememek lazım. Amacın ne olduğu belirlenmeli ve o amaca hizmet edecek bir kart alınmalı.
Teşekkür ederim abi, senin de beğenmen beni mutlu etti :d

En iyisi olsun diye diye (ki bu direkt bizim mükemmelliyetçi yanımızın ne kadar fazla olduğunu gösteriyor) abarttıkça abartıyoruz, hafıza kartı konusu ile bunu daha iyi anladım diyebilirim. Ben mesela, 64gb 633x Lexar aldımdı, ne gerek var 64gb'a aslında, 32gb alsaymışım da olurmuş :) ileride de kullanırım mantığı ile yaklaşmıştım :) yahu zaten aynı makine ile devam ettiğim sürece zaten çektiğim fotoğrafın sayısı ne kadar artabilir ki :) tabi bunu anlamam biraz geç oldu :D

Bu yazının ikinci aşaması olarak "En iyi hafıza kartları" başlıklı bir yazı yazmayı istiyorum ama tabi zaman ayırabilirsem. Bir de @koreli ile Bokeh konusuna el atalım diye konuşmuştuk, ona da zaman ayarlayıp bakabilirsek forum için yeni ve çekici başlıklar eklemiş olacağız.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti AliZafer mesajı için:
Cag_a_taY (Prş Oca 09, 2020 8:57 am)
Değerlendirme: 12.5%
Makineler:
_nikon Z 6II
_nikon D750

Lensler:
_nikon 16-35mm F/4G
_nikon 35mm F/1.8G
_nikon 50mm F/1.4G
_nikon 85mm F/2
_sigma 105mm F/2.8
_tamron 100-400mm F/4.5-6.3

AliZafer - Flickr

Kullanıcı avatarı
ÖzgüR


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 421
Kayıt: Sal Ara 25, 2018 6:47 am
Konum: Çorlu
Teşekkür etti: 61 kez
Teşekkür edildi: 241 kez
Cinsiyet:

#6

Mesaj gönderen ÖzgüR » Çrş Oca 08, 2020 10:24 am


Tebrik ederim, nefis bir yazı olmuş. Derli toplu, dışarda hiçbir soru bırakmayan harika bir yazı 👏👏👏

Okuyunca, hiç bir şey bilmiyormuşum dedim. Uhs II kartları olympusta deneyince, yazma hızı kavramını anlamış olmuştum. Cidden seri çekimlerde yazma hızı yüksek kartlar gerekiyor, yoksa cihaz şişiyor kayıt etmeye çalışırken. Sony rx100 mark 7 de bu çok bariz görünüyor. 24 fps çekiyor saniyede lakin uhs1 desteklediği için, kaydedene kadar epey zaman geçiyor. 3 kere 24fps çekersen eğer buffer şişiyor ve bekleyiniz yazıyor. İşte bu noktada uhs II ksrt olsa, bufferın şişmesi gecikecek ya da cihaz daha çabuk kendine gelecek. Hayat derslerle dolu 😂
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti ÖzgüR mesajı için:
AliZafer (Çrş Oca 08, 2020 5:34 pm)
Değerlendirme: 12.5%
_oly EPM2
_panasonic 100-300 F/4-5.6

Röhereyy

Kullanıcı avatarı
AliZafer


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 242
Kayıt: Sal Ara 25, 2018 7:49 pm
Konum: Giresun <--> Muğla
Teşekkür etti: 277 kez
Teşekkür edildi: 168 kez
Cinsiyet:
İletişim:

#7

Mesaj gönderen AliZafer » Çrş Oca 08, 2020 6:37 pm


ÖzgüR yazdı:
Çrş Oca 08, 2020 10:24 am
Tebrik ederim, nefis bir yazı olmuş. Derli toplu, dışarda hiçbir soru bırakmayan harika bir yazı 👏👏👏

Okuyunca, hiç bir şey bilmiyormuşum dedim. Uhs II kartları olympusta deneyince, yazma hızı kavramını anlamış olmuştum. Cidden seri çekimlerde yazma hızı yüksek kartlar gerekiyor, yoksa cihaz şişiyor kayıt etmeye çalışırken. Sony rx100 mark 7 de bu çok bariz görünüyor. 24 fps çekiyor saniyede lakin uhs1 desteklediği için, kaydedene kadar epey zaman geçiyor. 3 kere 24fps çekersen eğer buffer şişiyor ve bekleyiniz yazıyor. İşte bu noktada uhs II ksrt olsa, bufferın şişmesi gecikecek ya da cihaz daha çabuk kendine gelecek. Hayat derslerle dolu 😂
Teşekkür ederim @ÖzgüR abi :d süreçteki katkıların için de ayrıca teşekkür ediyorum emo25

Turşucuğun uyumlu olduğu SD kartlar şunlarmış:
  • (100 Mb/sn) | SDXC/SDHC Bellek Kartı (UHS-I U3 veya üstü)
  • (60 Mb/sn / 50 Mb/sn) | SDXC/SDHC Bellek Kartı (Sınıf 10 veya üstü)
Yukarıda uyumlu olduğu kartlar kısmında 1inci sırada verilen özelliklerde "UHS-I U3 veya üstü" yazıyor. Eğer bu ibare UHS Hız Sınıfı (U1, U3 vb) için ise evet senin için bir sıkıntı bu. Amaaaa UHS-I'in üstü olan UHS-II'yi de destekleyebilir demekse işin rengi değişir :d

Biraz baktım, her yerde UHS-II'yi desteklemiyor diye geçiyor emo47 oradaki "veya üstü" ibaresi "U3'ün üstü" manasında verilmiş kanımca

Arkadaşşş, turşucuk da 90 fps'leri görüyormuş, sen de o kadarını görmeyiver (ben demedim Sony demiş 80) )
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti AliZafer mesajı için:
ÖzgüR (Cmt Oca 11, 2020 6:53 am)
Değerlendirme: 12.5%
Makineler:
_nikon Z 6II
_nikon D750

Lensler:
_nikon 16-35mm F/4G
_nikon 35mm F/1.8G
_nikon 50mm F/1.4G
_nikon 85mm F/2
_sigma 105mm F/2.8
_tamron 100-400mm F/4.5-6.3

AliZafer - Flickr

Kullanıcı avatarı
Cag_a_taY


Bu Üye f/3,5 Lens Gibidir....500-1000 Arası Mesajı İle Düşman Çatlatır!
Bu Üye f/3,5 Lens Gibidir....500-1000 Arası Mesajı İle Düşman Çatlatır!
Mesajlar: 555
Kayıt: Pzr Ara 23, 2018 9:51 pm
Konum: İstanbul
Teşekkür etti: 192 kez
Teşekkür edildi: 212 kez
Cinsiyet:
İletişim:

#8

Mesaj gönderen Cag_a_taY » Prş Oca 09, 2020 8:59 am


AliZafer yazdı:
Sal Oca 07, 2020 4:05 pm
Cag_a_taY yazdı:
Sal Oca 07, 2020 7:42 am
Mükemmel bir kaynak olmuş @AliZafer. Ellerine emeğine sağlık. Ben de anladım ki o kadar da kasmamak lazımmış.

Burst çekim yapmıyorsan yani ardarda saniyede bilmem kaç kare peşinde koşmuyorsan ve video çekmiyorsan, normal çekim için günümüzün ortalama hızlı kartları fazlasıyla yeterli. Okuma yazma nispeten yüksek olanlara yönelmek tabi ki daha iyi ama en iyisi olmalı dememek lazım. Amacın ne olduğu belirlenmeli ve o amaca hizmet edecek bir kart alınmalı.
Teşekkür ederim abi, senin de beğenmen beni mutlu etti :d

En iyisi olsun diye diye (ki bu direkt bizim mükemmelliyetçi yanımızın ne kadar fazla olduğunu gösteriyor) abarttıkça abartıyoruz, hafıza kartı konusu ile bunu daha iyi anladım diyebilirim. Ben mesela, 64gb 633x Lexar aldımdı, ne gerek var 64gb'a aslında, 32gb alsaymışım da olurmuş :) ileride de kullanırım mantığı ile yaklaşmıştım :) yahu zaten aynı makine ile devam ettiğim sürece zaten çektiğim fotoğrafın sayısı ne kadar artabilir ki :) tabi bunu anlamam biraz geç oldu :D

Bu yazının ikinci aşaması olarak "En iyi hafıza kartları" başlıklı bir yazı yazmayı istiyorum ama tabi zaman ayırabilirsem. Bir de @koreli ile Bokeh konusuna el atalım diye konuşmuştuk, ona da zaman ayarlayıp bakabilirsek forum için yeni ve çekici başlıklar eklemiş olacağız.

Valla ellerinize, emeğinize sağlık. Ne kadar teşekkür etsem az. emo5 emo71
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti Cag_a_taY mesajı için:
AliZafer (Prş Oca 09, 2020 7:42 pm)
Değerlendirme: 12.5%
Başarı osuruk gibidir, sizin dışınızda herkesi rahatsız eder..

_sony A7IV Body
_sigma 85mm f/1.4 DG DN Lens
_sigma 35mm F/1.4 DG Lens
_sigma 24-70mm F/2.8 DG DN Lens
_godox V1 FLAŞ
_dji RSC 2 Gimbal
_vanguard TRIPOD

SSerdar


Bu Üye f/22 Lens Gibidir..Ne Yazık Ki Sadece 50'nin Altında Mesajı Vardır!
Bu Üye f/22 Lens Gibidir..Ne Yazık Ki Sadece 50'nin Altında Mesajı Vardır!
Mesajlar: 21
Kayıt: Cmt Oca 05, 2019 2:42 pm
Teşekkür etti: 13 kez
Teşekkür edildi: 8 kez
Cinsiyet:

#9

Mesaj gönderen SSerdar » Prş Oca 09, 2020 7:37 pm


Emeğine sağlık Ali Zafer çok güzel aydınlatıcı bir paylaşım olmuş.
Uzun zamandır severek :d kullandığımız hafıza kartlarının üzerinde aslında çok önemsemediğimiz ama ne kadar da önemli olduğunu gördüğümüz sembollerin, ne anlama geldiğini ayrıntılarıyla açıklayan bir yazı olmuş.
Teşekkürler.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti SSerdar mesajı için:
AliZafer (Prş Oca 09, 2020 7:42 pm)
Değerlendirme: 12.5%

Kullanıcı avatarı
AliZafer


Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Bu Üye f/5,6 Lens Gibidir....100-500 Arasındaki Mesajı İle Heyecan Yaratır!
Mesajlar: 242
Kayıt: Sal Ara 25, 2018 7:49 pm
Konum: Giresun <--> Muğla
Teşekkür etti: 277 kez
Teşekkür edildi: 168 kez
Cinsiyet:
İletişim:

#10

Mesaj gönderen AliZafer » Prş Oca 09, 2020 7:43 pm


SSerdar yazdı:
Prş Oca 09, 2020 7:37 pm
Emeğine sağlık Ali Zafer çok güzel aydınlatıcı bir paylaşım olmuş.
Uzun zamandır severek :d kullandığımız hafıza kartlarının üzerinde aslında çok önemsemediğimiz ama ne kadar da önemli olduğunu gördüğümüz sembollerin, ne anlama geldiğini ayrıntılarıyla açıklayan bir yazı olmuş.
Teşekkürler.
Teşekkür ederim @SSerdar :d emo26
Makineler:
_nikon Z 6II
_nikon D750

Lensler:
_nikon 16-35mm F/4G
_nikon 35mm F/1.8G
_nikon 50mm F/1.4G
_nikon 85mm F/2
_sigma 105mm F/2.8
_tamron 100-400mm F/4.5-6.3

AliZafer - Flickr

Cevapla

“FAYDALI KAYNAKLAR” sayfasına dön